Foto: LOs Julepatrulje.
Kjenner ikke til rettighetene sin
Organisasjonsmedarbeider Inger Køhn i Handel og Kontor Østlandet Sør, patruljerte kjøpesentret Brotorvet i Stathelle sammen med tillitsvalgte fra flere forbund.
– Vi går ikke så grundig til verks som vi gjør under sommerpatruljen. Det viktigste er å være synlige for dem som jobber i førjulsstria, forklarer Køhn.
Mange ansatte i butikker og kafeer jobber ekstra timer, og det er søndagsåpne butikker de tre siste helgene før jul. Køhn mener at julepatruljen gjør ansatte bevisste på hva de har krav på når de jobber.
– Det er ikke alle som vet om rettighetene sine i arbeidslivet, sier hun.
Finner brudd
Ole Henrik Olsen, ungdomssekretær i LO i Telemark, har lastet varevogna full av små poser som han skal dele ut til de ansatte på Brotorvet. I posen er det godteri og informasjon om retten de har til en arbeidskontrakt, overtidsbetaling og pauser. Ungdomssekretæren opplever at julepatruljen blir tatt godt imot inne på sentrene de besøker. Og noen ganger blir det tid til en lengre prat med de ansatte som har noe på hjertet.
– Men som regel er det travelt i butikkene og de ansatte har nok med å ta seg av kunder. Da legger vi igjen posene med informasjon og godteri og forteller hva som er i den. Så ønsker vi dem ei god jul, sier Olsen.
Men enkelte steder avslører også praten brudd på arbeidsmiljøloven.
– Det har dukket opp tilfeller hvor de ansatte mangler arbeidskontrakter og at de ikke får overtidsbetaling, sier ungdomssekretæren.
Får ikke gått på do
Varevogna med poser begynner å bli tom. Inne i en av butikkene blir patruljen stoppet av Heidi Waag som jobber i en av de mindre klesbutikkene på senteret. Hun er alltid alene på jobb og har spørsmål om arbeidstiden sin. Waag forklarer også at hun har problemer med å komme seg på toalettet i arbeidstida hvis vekterne ikke er tilgjenglige til å passe på butikken den stunden hun er borte.
– Det ser ikke bra ut hvis jeg må stenge butikken i åpningstida vår. Jeg får hjelp av vekterne til å passe på, men det er ikke alltid de har mulighet til det, forklarer butikkselgeren.
Inger Køhn oppfordrer Waag til å stille krav til ledelsen i butikken og hun understreker at det er arbeidsgivers ansvar å legge til rette for at hun får gått på do i arbeidstida.
Ta kontakt med HK
Inger Køhn ber ansatte som blir utsatt for brudd på arbeidsmiljøloven om å kontakte Handel og Kontor og å rapportere det inn til Arbeidstilsynet.
– I HK kan vi svare på spørsmål folk måtte ha om ansattelsesforholdene sine. Arbeidstilsynet har også en veldig fin tipsside som kan brukes. Her kan du tipse anonymt hvis du ønsker det, sier Køhn.
Hun oppfordrer de hun møter på julepatruljen til å lage seg et nyttårsforsett; å melde seg inn i LO.